Historielaget på tur til Morken, Enden og Fetten

Lørdag, 20. mai 2017 kl. 17.00 var det vandring med kjentmann Magne Teigen til Morken, Enden og Fetten, tre nedlagte bruk i Nedre Heidal. Regle om disse nedlagte bruk i baksiden, også bruket Putten som fortsatt står der med hus av nyere dato: «Ta Endin å putt´n inni Holét så det Fett.»

Vi i komiteen var overveldet over fremmøtet ved Storødegårdsbrua, hele 32 personer.

Vandringen startet nedover langs Sjoa til hustuftene etter Fosstugu med spor av dyrket mark. Fuglesangen skulle vært på sitt beste nå, men flomstore Sjoa-elv overdøvet alt. Hesjestaur var satt opp mot et tre, og hadde tydeligvis stått der i lange tider, mosegrodd. På noen av brukene var det også rester av treverket, ikke bare muren av naturstein som lå der. En sinkbøtte, og en plog for var også etterlatt ved restene av en låve. I Fosstugu, der det var spor etter to tomter.

Så gikk turen videre oppover til Fetten, der det var enda flere murer.

Fra der gikk vi vestover til restene av låven i Morken. Nedenfor låven startet en mur av stein, som ble bredere og høyere, jo lengere vest man kom. I en åpning i denne muren gikk en sti oppover mot Enden. Ved stien, litt lengere opp lå det noen murer der noen av de andre husa i Morken hadde stått.

Etter å ha gått bratt oppover, kom vi til enden av turen, til Enden. Her ble det hvile med niste og kaffe. I Enden var 3 tomter synlig.

Så startet vi på tilbaketuren til Storødegårdsbrua. Og ettersom ingen er savnet til nå, kom vel alle ned igjen i god behold.

Klart til start fra bru ved Storødegård

Hustuft i Fetten

Rester av låve i Morken

Like ved den samme låven, ble denne godt brukte slipstinen funnen

Hustuft i Morken

Kafferast på hustust i Enden

Det var bratt jorde i Enden

Klar til siste etappe ned fra Morken

 

Tekst: Ingrid Granrud og Magne Teigen.

Foto: Magne Teigen.

 

Dette innlegget ble publisert i Artikler. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar