Tur til Bekken og Bekkestugu

Tur til Bekken og Bekkestugu

Lørdag, 24. juni 2017 var det vandring med til Bekken og Bekkestugu.Vi parkerte på Svarven, mellom Fosshaugen og Larsstugu i Sjolien. Vi gikk 600 m på veien og deretter nedover langs bekken til Bekken og Bekkestugu, grunnmur etter to husmannsstuer fra 1800-tallet. Svein Lien hadde kommet ned i forveien og hengt opp bilder på stativ, og fortalte historien til disse to brukene. Mange i turfølget hadde oldemor som var født og oppvokst på disse to brukene under fattige forhold. Skolegangen var ikke rare greiene. Å lære å lese var det viktigste. Kristendom var viktig for å kunne bli konfirmert og deretter dra ut i tjeneste. Regning var ikke så viktig, men den som absolutt ville, kunne få lære det også. Skole var det bare midt på vinteren når isen på Sjoa-elv var såpass at det gikk an å gå over. Jentene begynte tidlig som gjetere eller budeier på gårdene på solsiden. Lønnen var ikke rare greiene, den ble utbetalt både i daler og i form av sko og klær, tøy og ull. Om våren dro de til setra på Kvernbru som budeier.

Åse og Svein Lien inviterte hele turfølget på 32 til kaffe hos seg på Larsstugu. Vi ble ønsket velkommen i huset bygget på stedet i 1830, flyttet til Homenkollen i 1958, og tilbake i 2000. Det ble en fin opplevelse for oss, både ute i litt duskregn og innendørs i det gamle huset.

Heidal historielags vandregruppe takker Åse og Svein Lien for gjestfriheten.

Åse og Svein Lien

Dette innlegget ble publisert i Artikler. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar