Referat fra vandring i Øverbygda

Vandring i Øverbygdsvegen – søndag 16. juni 2019.

 

Vi var ti vandrere som startet fra krysset til Espesetervegen i Øverbygdsvegen. Vi var forst innom bruket Hjellet (Gjelet fra gammelt av), opprinnelig husmannsplass under Søre Faukstad fra midten av 1700-tallet. Bruket har vært delt i 2 og slått sammen igjen. Husene, flere av de gamle, er vakkert plassert, og tunet er flott å se på fra Øverbygdsvegen. Vi gikk gjennom tunet og ned i bekkedalen for se på den gamle smia. Den ligger is skråninga ned mot bekken, åpent under en berghammer.

 

Vi vandret videre og koset oss, til Håkensætra (navnet etter Håkon Olsson). Det var han som ryddet bruket, først på 1600-tallet, og det skal ha vært spor etter sju hus her. Tuftene skal ha vært synlige helt til den nye veien kom. Her så vi bl.a. rester etter steingjerdet,

 

Vi kom så til Søre Sjugurdsætra, oppkalt etter Syver Østensson. Bruket er visstnok ryddet og bygd fra 1789.Her var det stue, stall, grishus, steinfjøs og tørrstugu.  Arne Sæther, som eier Sjugurdsetra i dag, låste opp døren og ba oss inn. Foreldrene til Arne, Peder og Inga, bodde på Klukkhaugen, men holdt til på Søre Sjugurdsætre om somrene. Arnes søster, Berit, var budeie her sist på 1960-tallet.

Her var det også et kvernhus som var totalrenovert, med vasshjul og kvernstein. Kvernsteinen var funnet i Sjoa ved Skjærdalsbekken (hvor det også må ha vært kvernhus), og fraktet opp og gitt til Nedre Heidal Grendesamling, Da kvernhuset blei restaurert, gav Jørgen Espelund disse kvernsteinene til Sjugursetra, slik at dei kom tilbake til den bekken dei var brukt tidligere.

 

Vi hadde en fin og trivelig tur.

Vandregruppa i Heidal Historielag vil takke for at vi fikk komme inn på tunet både i Hjellet og Søre Sjugurdsætra.

 

Tekst: Ingrid Granrud og Magne Teigen.

Foto: Magne Teigen

 

Dette innlegget ble publisert i Artikler. Bokmerk permalenken.